In the neighboring areas of Valencia, Spain, Ramón Esteve has finished a one-story building that finds harmony between privacy and receptiveness.

Intended for a site encompassed by pine and palm trees, House in La Cañada tries to offer privacy from the outside while also providing links to the outdoors.

To accomplish the contrasting intent of providing both privacy and receptiveness, Ramón Esteve has opened the square floor plan with various “holes”.

Different in size, every hole serves to associate the house with the outdoors and fill the insides with light.

The biggest of these openings is situated in the core of the structure and turns into a huge yard that denotes the main entrance to the house like a Roman atrium.

The yard presents a waterway mirroring the sky above, an ever-changing scenery able to give every day a different mood when entering the house.