There are cases in which the idea for the design of a house does not begin with the human being, it does not start from the needs of those who will live there, from their times and their requests but, on the contrary, it comes from the surrounding context, from the careful observation of the natural environment, its geomorphological characteristics, the rhythms that nature marks through a language made of light, air, vegetation.

This is the approach of the ARW studio founded in Brescia by Camillo Botticini and Matteo Facchinelli, which overturns the usual starting point of the project, ideally bringing man back to his natural state, reminding him how much he is exposed to natural variables and conditioned by them, and that he must reconcile himself with that Nature which he deludes himself into dominating.

It is a Copernican revolution in the conception of architecture that is proposed by the ARW studio, which, with this original approach, designs homes, spaces open to light and the surrounding greenery, in which they fit harmoniously and personally at the same time. 

This is the case of the Claw House, built in 2018 on a hill in the area of Mount Adamello, in the province of Brescia, in northern Italy.

The design of the house is defined by two elements: the landscape and the contact with earth. The first objective of the study is to tell the natural landscape, by building a house that can be the perfect frame for it, that can embrace the surrounding environment, capturing its many faces.

The result is a claw-shaped building that shows different fronts, in relation to the different geographical contours that characterize the area: the living area is oriented towards the mountain, whose peaks reach 3500 meters, while the sleeping area is arranged towards the lake.

Wide glass walls allow to fully experience the surrounding nature, ideally tying together external and internal space in a continuous way, without separation; thanks to this permeability between inside and outside the building appears as suspended between the waters of the lake and the blue sky. Light but also strongly connected to the ground. The house, in fact, adapts itself to the course of the hill, of which it follows the curvature and the different levels, so that most of the spaces are at a higher level than the site.

This solution gives the possibility to contain the size of the house to a very low level, taking advantage of the different height in the direction of the entrance, where there is a space for parking and a staircase, which is connected to the upper floor.

The use of natural materials, such as wood, enhances the contact with the context and visually links the project to the surrounding colors, to create a fully site-specific work, in which the landscape with its complexity, its morphological characteristics, its history and its contradictions, becomes the protagonist.